Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj R.A. este primul aeroport din România și printre primele din Europa, unde pasagerii nu mai sunt nevoiți să scoată lichidele și aparatele electronice din bagajele de mână la controlul de securitate începând cu data de 14.07.2022.
Noile echipamente permit scanarea bagajelor cu o imagine 3D, iar puterea de penetrare a bagajelor este mai puternică. Procentul bagajelor ,,curate” date de către echipament este mai mare în proporție de 85% din totalul bagajelor scanate conform producătorului și acestea pot procesa până la 1800 bagaje pe oră.
Noua Cale de rulare va determina o fluidizare a mișcărilor aeronavelor la sol și a echipamentelor de handling, ceea ce va conduce la optimizarea timpilor pentru efectuarea operațiunilor de la sol în condiții de siguranță și securitate crescute, asigurând-se de asemenea, cadrul optim pentru susținerea traficului de pasageri înregistrat în ultima perioadă pe Aeroportul Cluj. Au devenit operaționale cele două căi de rulare, Hotel și India, care fac parte din proiectul “Cale de rulare paralelă cu pista”, finanțat din fonduri nerambursabile. Au început lucrările la Etapa a II-a din cadrul proiectului “Cale de rulare paralelă cu pista”.
Proiectul constă în achiziționarea a celor 2 autospeciale PSI, 1 autospecială de intervenție rapidă,100 buc. tărgi pat, 10 buc. costume aluminizate, 4 buc. defibrilatoare medicale automate externe și realizarea unui poligon de antrenament PSI în cadrul Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj.
Proiect „Echipamente aeroportuare pentru deszăpezirea/ degivrarea/ antigivrarea suprafețelor de mișcare și determinarea gradului de frânare”, cod SMIS 2014 + 155107, proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020
Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, în calitate de beneficiar al fondurilor europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, în calitate de Autoritate de Management au semnat în data de 9 iunie 2023 Contractul de Finanțare Nr. 237 pentru realizarea obiectivului de investiții “Autospecială electrică de degivrare/antigivrare aeronave”.
Proiectul “Autospecială electrică de degivrare/antigivrare aeronave”, cod SMIS 2014 + 158005 este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 și are o perioadă de implementare de 12 luni, respectiv între 01 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2023.
Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, regie autonomă aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, implementează un nou proiect din fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, al cărui obiectiv de investiții constă în modernizarea sistemului de balizaj pe suprafața de mișcare aeroportuară.
Necesitatea investiției are ca și element principal faptul că Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj Napoca preia peste 70% din traficul de pasageri din regiunea de Nord-Vest a României, în contextul în care pe o rază mai mică de 200 de kilometri se regăsesc alte 5 aeroporturi internaționale, la Oradea, Satu-Mare, Baia Mare, Sibiu și Târgu Mureș.
Prin proiectul “Asigurare condiții de operare CAT III la pista de decolare/aterizare 07-25”, Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj urmărește creșterea performanței sistemului ILS actual de la CAT II la CAT III.
Având în vedere amplasamentul Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj în zonă depresionară aflat în imediata vecinătate a Râului Someș, într-un an calendaristic în special pe durata sezonului de primăvară și toamnă, sunt înregistrate cel puțin 30 de zile cu ceață densă care produce scăderea vizibilității orizontale sub 300 de metri și a vizibilității verticale sub 30 de metri.
În 2011, 324.576 de locuitori locuiau în limitele orașului, ceea ce îl face pe locul al doilea cel mai populat oraș al țării la acea vreme, după capitala națională București.
Oraşul Cluj-Napoca este considerat al doilea centru universitar din România, fiind locul care găzduieşte în fiecare an, aproximativ 80.000 de studenţi din întreaga ţară.
Cluj-Napoca are un climat continental cald de vară. Clima este influențată de apropierea orașului de Munții Apuseni, precum și de urbanizare.
Concerte, festivaluri, spectacole culturale, expoziții, party-uri, conferințe și workshop-uri, lansări de carte și de film și alte evenimente, toate le găsești la Cluj.