Echipamente aeroportuare pentru deszăpezirea/degivrarea/antigivrarea suprafețelor de mișcare și determinarea gradului de frânare

Sectiune – Proiect – Echipamente aeroportuare pentru deszăpezirea/degivrarea/antigivrarea suprafețelor de mișcare și determinarea gradului de frânare

Proiect „Echipamente aeroportuare pentru deszăpezirea/degivrarea/antigivrarea suprafețelor de mișcare și determinarea gradului de frânare”, cod SMIS 2014 + 155107, proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, în calitate de beneficiar al fondurilor europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, în calitate de Autoritate de Management au semnat în data de 16 septembrie 2022 contractul pentru realizarea obiectivului de investiții „Echipamente aeroportuare pentru deszăpezirea/degivrarea/antigivrarea suprafețelor de mișcare și determinarea gradului de frânare”.

Proiectul „Echipamente aeroportuare pentru deszăpezirea/degivrarea/antigivrarea suprafețelor de mișcare și determinarea gradului de frânare”, cod SMIS 2014 + 155107 este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 și are o perioadă de implementare de 18 luni, respectiv între 01 iulie 2022 – 31 decembrie 2023.

Obiectivul proiectului constă în achiziționarea unor echipamente aeroportuare pentru deszăpezirea/degivrarea/antigivrarea suprafețelor de mișcare a Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj care vor cuprinde o autospecială de îndepărtat zăpada cu plug, perie și suflantă, o autospecială de degivrare/antigivrare suprafețe de mișcare cu material solid și lichid și utilajul multifuncțional dotat cu sisteme de îndepărtat zăpada (freză, plug etc.). Echipamentele vor asigura creșterea gradului de siguranță a pasagerilor, a însoțitorilor acestora, a companiilor aeriene și a personalului care își desfășoară activitatea în perimetrul aeroportuar, respectiv desfășurarea activităților de aviație civilă pe aeroport și îmbunătățirea permanentă a măsurilor de siguranță. Acestea sunt necesare desfășurării activității aeroportului, în conformitate cu Regulamentului (UE) nr. 139/2014 de stabilire a cerințelor tehnice și a procedurilor administrative referitoare la aerodromuri, AMC.OR.E005 – Snow plan removal.

Achiziționarea unui echipament pentru determinarea gradului de frânare care va fi utilizat pentru determinarea coeficientului de frânare specific suprafeței de mișcare. Echipamentul este necesar desfășurării activității aeroportului, în conformitate cu Regulamentului (UE) nr. 139/2014 de stabilire a cerințelor tehnice și a procedurilor administrative referitoare la aerodromuri, punctul AMC1 ADR.OPS.C.010 – Pavements, other ground surfaces, and drainage.

Noile echipamente aeroportuare pentru deszăpezirea/degivrarea/antigivrarea suprafețelor de mișcare și determinarea gradului de frânare vor determina monitorizarea corectă a stării suprafeței de mișcare în cazul depunerilor pe pista de decolare/aterizare și asigurarea unui grad ridicat al coeficientului de frânare pe pista aeroportului. Echipamentele aeroportuare vor asigura un nivel ridicat de operare în condiții de siguranță a zborurilor pe aeroport și vor reduce timpul de intervenție pentru efectuarea operațiunilor specifice la sol.

Valoarea totală a Contractului de Finanțare este de 8.217.020,70 lei, din care valoarea cofinanțată de Uniunea Europeană este de 2.910.235,90 lei.

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României”

Pentru informații detaliate despre celelate programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro