Asigurare condiții de operare CAT. III la pista de decolare aterizare 07-25” – cod SMIS 2014+ 158457

Proiect „Asigurare condiții de operare CAT. III la pista de decolare aterizare 07- 25” cod SMIS 2014+ 158457, proiect cofinanțat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020

DESPRE PROIECT

Prin proiectul “Asigurare condiții de operare CAT III la pista de decolare/aterizare 07-25”, Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj urmărește creșterea performanței sistemului ILS actual de la CAT II la CAT III.

Având în vedere amplasamentul Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj în zonă depresionară aflat în imediata vecinătate a Râului Someș, într-un an calendaristic în special pe durata sezonului de primăvară și toamnă, sunt înregistrate cel puțin 30 de zile cu ceață densă care produce scăderea vizibilității orizontale sub 300 de metri și a vizibilității verticale sub 30 de metri.

Datorită categoriei sistemului ILS existent (CAT II), scăderea valorii vizibilității orizontale sub 300 metri cauzează disfuncționalității în desfășurarea fluentă a activității de aviație civilă pe aeroport datorită impactului pe care acest lucru îl are asupra zborurilor (anulare/reprogramare/întârziere).

De asemenea, implementarea unui astfel de sistem conduce la creșterea nivelului de siguranță în operarea zborurilor, la regularizarea și eficientizarea operațiunilor pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj în special pe durata prezenței fenomenelor meteorologice care determină scăderea valorii vizibilității astfel încât sistemul ILS actual să nu poată fi utilizat.

Având în vedere că de la instalarea sistemelor de radionavigație instrumentală (Radio-Navigation Aids) au trecut aproape 10 ani, timp în care tehnologiile au evoluat, iar perioadele de ceață afectează din ce în ce mai mult traficul aerian, se impune ca Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj să îmbunătățească performanța sistemelor de aterizare instrumentală, astfel încât să poată permite operarea în condiții de CAT III, respectiv operare în siguranță în condiții de vizibilitate scăzută.

Ținând cont că Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj este certificat în conformitate cu cerințele EASA, implementarea unui astfel de sistem este necesar atât pentru creșterea nivelului de siguranță a operațiunilor de aviație civilă pe aeroport, pentru minimizarea perturbării activității operaționale precum și reducerea la minim a disconfortului creat pasagerilor posibil afectați de eventuale întârzieri/rerutări/anulări ale zborurilor cauzate de condițiile meteorologice nefavorabile (vizibilitate orizontală și verticală).

La finalizarea proiectului, Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj va dispune de sisteme de radionavigație la cel mai ridicat standard, creând în acest fel cele mai bune condiții de operare a zborurilor pe durata prezenței fenomenelor meteorologice care reduc valoarea vizibilității orizontale și verticale.

Valoarea totală a Contractului de Finanțare este de 8.500.354,66 lei, din care valoarea cofinanțării Uniunii Europene este de 3.035.847,73 lei.

Pentru proiectul „Asigurare condiții de operare CAT. III la pista de decolare aterizare 07-25” – cod SMIS 2014+ 158457, perioada de implementare este de 13 luni, respectiv între data 01.12.2022 și 31.12.2023.

Proiectul este cofinanțat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020.

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României”

Pentru informații detaliate despre celelate programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro