Despre Cluj-Napoca

Cluj-Napoca, capitala Transilvaniei

Cluj-Napoca un municipiu situat în partea central-nord-vestică a României, în centrul Transilvaniei şi în nord-vestul Podişului Transilvaniei. Reşedinţă a judeţului Cluj, precum şi capitala istorică a Transilvaniei, oraşul este înconjurat de Dealurile Clujului şi Feleacului şi se află pe cursul mijlociu al râului Someşul Mic. Denumirea de Cluj a fost menţionată pentru prima oară în anul 1275. Mai târziu a fost atestată în documente şi în varianta latină Claudiopolis.

Cluj-Napoca este cunoscut la nivel modial ca și ”oraș al festivalurilor”. Găzduiește unele dintre cele mai atractive festivaluri culturale europene, de film și muzică, precum: Transilvania International Film Festival (TIFF), Jazz in the Park, Clujotronic, Festivalul de Film Comedy Cluj, Sports Festival, Toamna Muzicală Clujeană, Electric Castle sau Untold, cel din urmă atrăgând anual zeci de mii de participanți din țară și din străinătate cu concerte susținute de DJ și artiști celebri.

Restaurante si cafenele

Nicăieri în România nu găsim o diversitate culinară atât de mare precum în zona Transilvaniei.

Bucătăria este renumită pentru preparate ca: balmoş, bulz, supă de chimen, ciorbă ardelenească cu tarhon, varză “a la Cluj”, ciuperci umplute, gulaş, papricaş, mezeluri afumate, brânză de burduf, langoşi, clătite cu ciuperci şi multe altele.

Cluj-Napoca este un oraș superb, cu o ofertă foarte atrăgătoare pentru turism, care include și foarte multe restaurante superbe, cu mâncare pe masură.

Trecând prin oraș fiecare turist se poate delecta în cafenele boeme sau restaurante cu bunătăți tradiționale românești. Fiind un oraș international, în ultimii ani multe bucătării internaționale și-au găsit locul în peisajul culinar clujean.

Magazine / Shopping

Considerat unul dintre cele mai bune orașe din România pentru shopping

Să mergi la cumpărături în Cluj poate fi o adevărată aventură dar și o alternativă perfectă de ați petrece timpul vizitând cele trei mall-uri din oraș.

Iulius Mall, VIVO! Cluj-Napoca și Platinia Shopping Center reprezintă  alegerea ideală unde poți merge să te relaxezi și să vizionezi un film, să iei cina sau să faci cumpărături în materie de haine, pantofi, gadget-uri sau chiar bijuterii. Poți găsi orice lucru la care te gândești și chiar să achiziționezi cadouri pentru cei dragi.

Dar pe lângă mall-uri, există mult mai mult în acest oraș, cum ar fi de exemplu piața artizanală de lângă Piața Muzeului sau numeroasele magazine vintage sau cu produse handmade ascunse din jurul orașului.

Unde stai

Clujul este un oraș multicultural, un centru universitar foarte puternic și cu o viață culturală foarte activă.

Cei care caută un loc de cazare în Cluj-Napoca pot găsi diverse oferte pentru toate tipurile de cazări, de la pensiuni, hosteluri sau hoteluri până la vile sau camere de închiriat în regim hotelier.  

Transport public

CTP CLUJ-NAPOCA

Compania de Transport Public Cluj-Napoca SA este subordonată Primariei Municipiului Cluj-Napoca. Compania prestează servicii către populaţie, principala activitate fiind transportul de persoane în municipiul Cluj-Napoca şi în zona Metropolitană.

Obiective turistice citadine

Orașul Cluj-Napoca a devenit o destinație căutată de turiști în ultimii ani.

Aceștia sunt atrași de ospitalitatea localnicilor, istoria regăsită la fiecare pas și poveștile din spatele clădirilor și obiectivelor turistice, unele datând încă din epoca medievală.

Iată câteva obiective turistice din Cluj-Napoca pe care nu trebuie să le ratezi: Piața Unirii, Biserica Sf. Mihail, Clădirile „în oglindă”, Muzeul de Artă, Statuia Regelui Matei Corvin, Piața Muzeului, Obeliscul Carolina, Piața Avram Iancu, Bastionul Croitorilor și Canalul Morii.

Muzeul de Istorie al Universitatii UBB
Muzeul Botanic UBB
Muzeul de Farmacie din Cluj-Napoca
Vivariul UBB Cluj
Muzeul de Artă
Parcul Etnografic National Romulus Vuia
Muzeul Etnografic al Transilvaniei
Muzeul National de Istorie a Transilvaniei
Muzeul Zoologic UBB
Muzeul de Paleontologie si Stratigrafie UBB
Muzeul de Mineralogie UBB
Grădina Botanică „Alexandru Borza” Gradina Botanica din Cluj

Date interesante despre Cluj-Napoca

Populație

În 2011, 324.576 de locuitori locuiau în limitele orașului, ceea ce îl face pe locul al doilea cel mai populat oraș al țării la acea vreme, după capitala națională București.

Universități și școli

Oraşul Cluj-Napoca este considerat al doilea centru universitar din România, fiind locul care găzduieşte în fiecare an, aproximativ 80.000 de studenţi din întreaga ţară.

Clima

Cluj-Napoca are un climat continental cald de vară. Clima este influențată de apropierea orașului de Munții Apuseni, precum și de urbanizare.

Festivaluri și evenimente

Concerte, festivaluri, spectacole culturale, expoziții, party-uri, conferințe și workshop-uri, lansări de carte și de film și alte evenimente, toate le găsești la Cluj.