Evaluarea inovațiilor în proiectul OLGA la Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj

Evaluarea inovațiilor în proiectul OLGA la Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj

Comunicat de presă | Septembrie 2023 | Cluj-Napoca

Workshop

Evaluarea inovațiilor în proiectul OLGA la Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj

În perioada 14-15 Septembrie 2023, Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj este gazda unui Workshop hibrid intitulat Evaluarea inovațiilor în proiectul OLGA, organizat în colaborare cu COMOTI Institutul Român de Cercetare Dezvoltare pentru Turbine cu Gaz.

La eveniment vor participa reprezentanții unor aeroporturi de renume internațional, parteneri în cadrul Proiectului OLGA, respectiv Aeroportul SEA Milano, Grupul ADP (Aéroports  de Paris) și Aeroportul din Zagreb dar și Asociația ARC (Airport Regions Council).

Se alătură evenimentului și partenerii locali din proiect și anume Primăria Municipiului Cluj-Napoca și Universitatea Tehnică din Cluj.

Agenda evenimentului cuprinde teme de interes actual cum ar fi: strategia de gestionare a deșeurilor și tehnologiile potrivite diferitelor tipuri de deșeuri, în vederea valorificării acestora și transformarea lor în biocombustibil. Agenda este una complexă, care vizează și economia circulară, mobilitatea verde, transportul în zona publică și mobilitatea integrată pentru decarbonizarea orașului Cluj-Napoca.

Astfel, vor fi prezentate strategiile de gestionare a deșeurilor la Aeroportul Cluj, Aeroportul Zagreb dar și la nivelul ADP (Aéroports de Paris).

Aeroportul Cluj confirmă prin intermediul acestor acțiuni faptul că este interesat să susțină activitățile care sunt în concordanță cu politicile de mediu agreate la nivel european, având în vedere faptul că acțiunile întreprinse vizează angajamentul european de a utiliza surse regenerabile de energie și de reducere a emisiilor de carbon din domeniul aviației. Una din sesiunile workshop-ului vizează Exemplu francez și implementarea la Aeroportul Cluj în ceea ce privește transformarea deșeurilor în biometan și utilizarea acestuia în mobilitatea verde, unde vor lua cuvântul partenerii de la ENGIE.

Acest Workshop creează cadrul perfect în dezvoltarea subiectelor legate de măsurile care vor trebui luate de aeroporturi pentru punerea în aplicare a Pachetului Fit for 55 lansat de Comisia Europeană în iulie 2021, cu scopul de a reduce emisiile de carbon în Uniunea Europeană cu 55% până în 2030 și reducerea emisiilor de carbon la Zero până în anul 2050, în domeniul aviației.

Domnul Director General, David Ciceo a transmis următoarele: “Aeroportul Cluj este cel mai mare aeroport regional din România și face demersuri pentru diminuarea amprentei de carbon, fiind acreditat pentru nivelul I și II, iar acum este în curs de obținere a nivelului III. Proiectul OLGA susține implementarea acțiunilor de mediu ale aeroportului. În acest sens, s-au efectuat diferite activități în cadrul proiectului OLGA, cum ar fi monitorizarea calității aerului, iar în ceea ce privește sistemul de iluminat, se va implementa soluția ADP-ului, întrucât Aeroportul Cluj este un  aeroport follower. În acest sens, au fost identificate spațiile în care vom integra soluția ADP-ului.

De asemenea, Aeroportul Cluj în colaborare cu Universitatea Tehnică și Primăria Cluj fac demersuri pentru producerea combustibilului din surse regenerabile, astfel se lucrează la un proiect pentru realizarea unei mini stații de producere a biogazului din deșeurile menajere generate de aeroport, iar biogazul rezultat va fi utilizat pentru alimentarea unui autobuz care va conecta aeroportul cu orașul.”

Pentru mai multe informații despre proiectul OLGA, vă rugăm să vizitați site-ul oficial: www.olga-project.eu

Share this post