Aeroportul Internațional Cluj a prezentat, într-o conferință de presă, noile echipamente de securitate achiziționate în cadrul a două proiecte finanțate din fonduri europene

Aeroportul Internațional Cluj a prezentat, într-o conferință de presă, noile echipamente de securitate achiziționate în cadrul a două proiecte finanțate din fonduri europene

CLUJ-NAPOCA, 14 MAI 2021– Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a prezentat noile echipamente de securitate achiziționate în cadrul a două proiecte finanțate din fonduri europene.

La eveniment au participat domnul Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților, domnul Lucian Bode, Ministrul Afacerilor Interne, domnul Adrian Oros Ministrul Agriculturii, domnul Dan Tarcea, Viceprimarul Municipiului Cluj-Napoca, domnul Daniel Buda europarlamentar și domnul Marcel Boloș, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest.   

Aeroportul Internațional Cluj este primul din țară care dispune de echipamente de Standard 3 de tip CTX și respectiv Standard C3, conform cerințelor Uniunii Europene.

Valoarea proiectului  „Echipamente scanare bagaje de mână standard C3 cu sistem integrat automat de management / returnare a tăvilor”, – cod SMIS 2014+ 120737 este de 19.106.751,79 lei, iar  finanțarea nerambursabilă din partea UE și de la bugetul de stat este de 14.620.603,30 lei, echivalentă cu 98 % din valoarea totală eligibilă.

Prin instalarea acestor echipamente se va fluidiza procesul de control de securitate și se va diminua timpul de procesare a pasagerilor, datorită capacității superioare de scanare. Echipamentele EDS Standard C3 permit scanarea bagajelor de cabină fără a fi necesară îndepărtarea lichidelor, aerosolilor sau electronicelor de mari dimensiuni. Totodată, echipamentele sunt dotate cu un sistem integrat automat de returnare a tăvilor.

Valoarea proiectului “Echipamente de detecție explozibil Standard 3 de tip CTX”, Cod SMIS 2014+ 120703 este de 23.288.619,60 lei, iar finanțarea nerambursabilă din partea UE și de la bugetul de stat este de 17.851.085,50 lei echivalentă cu 98 % din valoarea totală eligibilă.

Rezultatele așteptate ca urmare a implementării proiectului sunt creșterea gradului de securitate aeroportuară, eficientizarea fluxului de procesare a bagajelor de cală, precum și reducerea timpilor de așteptare a pasagerilor.

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj este al doilea din țara ca număr de pasageri, după Aeroportul Internațional Henri Coandă.

Biroul Relații Publice

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj

Share this post