2023 Regional Air Transport Conference

Previous slide
Next slide

2023 Regional Air Transport Conference

17 și 18 septembrie 2023 la Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj

Boosting regional economy through sustainable development

Aeroportul Internațional Cluj a fost gazda celei de-a doua ediții a conferinței Regional Air Transport Conference, organizată împreună cu platforma de specialitate Air Transport News. 

Conferința Regional Air Transport Conference 2023 a reunit profesioniști de top din aviația civilă de la nivel internațional, reprezentanți ai autorităților naționale și internaționale relevante, și directori de companii aeriene și aeroporturi din Europa și din România.

Tema ediției din acest an a conferinței a fost “Boosting regional economy through sustainable development”, o temă actuală și de interes pentru întreg ecosistemul aviatic în contextul provocărilor aduse de măsurile impuse pentru reducerea impactului asupra mediului. 

 

Programul conferinței

Duminică 17 septembrie

20:00 Concert de muzică clasică grecească

Aeroportul Internațional Cluj – Terminal Sosiri 
Evgenia Votanopoulou (piano) and Nina Patrikidou (violin)

Luni 18 septembrie

09:00 Discurs de bun venit

Conferința a început cu discursurile de bun venit ale organizatorilor, respectiv ale domnului Kostas Iatrou, CEO, ATN – Air Transport News și a domnului David Ciceo, Directorul General al Aeroportului Internațional Cluj. 
 
Reprezentanții autorităților locale, respectiv domnul Subprefect, Răzvan Ciortea și domnul Viceprimar, Dan Tarcea au urat bun venit participanților la conferință și au apreciat în mod deosebit importanța Aeroportului Internațional Cluj pentru regiune și pentru municipiul Cluj-Napoca, atât din perspectiva conectivității existente cât și din perspectiva unui management eficient care a condus la recunoașterea internațională pentru aeroportul clujean. 

09:15 Discursuri Principale 

Domnul Luc Tytgat, Director Executiv Interimar, Agenția pentru Siguranța Aviației Uniunii Europene (en.EASA), a transmis un mesaj video pentru participanții la conferință în cadrul căruia a evidențiat importanța aviației, inovației și evoluției cu relevanță în mod particular asupra connectivității pentru aeroporturile regionale. A subliniat de asemenea, contribuția semnificativă a aviației pentru economie indiferent de locație, precum și importanța acesteia pentru conexiunile de business si comerț dintre regiuni.
 
Doamna Montserrat Barriga, Director General al Asociației Companiilor Aeriene din Regiunile Europene (en. ERA) a susținut unul dintre discursurile principale ale conferinței și a vorbit despre importanța conectivității pentru aeroporturile regionale și despre schimbările din ultimii 3 ani care au condus la provocarea de a menține rutele și frecvențele existente pentru aeroporturile regionale. De asemenea, în cadrul discursului a fost subliniată importanța PSO (Public Service Obligations) care trebuie să rămână un instrument de conectivitate europeană și coeziune socială și economică, în special pentru aeroporturile regionale. 
 
Domnul Glyn Hughes, Director General, Asociația Internațională de Transport Cargo (en. TIACA) a susținut în cadrul discursului său importanța dezvoltării serviciilor cargo pentru aeroporturile regionale, iar pornind de la perspectiva sustenabilității și eficienței, a subliniat importanța menținerii unui echilibru între traficul cargo inbound si outbound prin moto-ul Building, Maintaining & Using.
 

10:00 Prezentare principală

În cadrul conferinței, domnul David Ciceo, Directorul General al Aeroportului Internațional Cluj, a susținut o prezentare a evoluției traficului aerian în România și modul în care Aeroportul Internațional Cluj s-a adaptat la schimbările din industria aviației. Au fost prezentate de asemenea, planurile de dezvoltare durabilă ale aeroportului și abordarea holistică de armonizare a expansiunii economice cu un management responsabil de mediu, toate acestea, cu scopul de a diminua impactul ecologic, optimizând în același timp avantajele economice pentru Aeroportul Internațional Cluj. 

2023 Regional Air Transport Awards Ceremony

În încheierea primei părți a conferinței a avut loc o ceremonie de premiere, respectiv 2023 Regional Air Transport Awards Ceremony, în care au fost recunoscute contribuțiile remarcabile din industria aviației pentru următoarelor persoane sau organizații: 
  • Premiul Individual Feminin  – acordat doamnei Ioanna Papadopoulou, Director de Comunicare și Marketing la Aeroportul Internațional Atena;
  • Premiul Corporate a fost acordat Wizz Air, iar domnul Robert Carey, Președintele Wizz Air, a acceptat premiul în numele companiei printr-un mesaj video;
  • Două premii pentru organizații cu impact semnificativ în industria aviației civile – Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) și Asociația Companiilor Aeriene din Regiunile Europene (en. ERA).   

11:30 Panelul liderilor

Conferința s-a încheiat cu un panel dedicat lidershipului din industria aviației civile regionale în cadrul căruia speakerii (Moderator: Dr. Kostas Iatrou , CEO, ATN – Air Transport News, Nicolae Stoica, Director General, AACR, David Ciceo , Director General, Aeroportul Internațional Cluj, Cristian Paris , Vicepreședinte Regiunea Balcani, Menzies Aviation și Laurent Barbotin, Director Dezvoltare Proiect, TAV Airports) au evidențiat importanța unei colaborări active între părțile interesate din domeniul aviației, cu scopul de a asigura o dezvoltare durabilă și sustenabilă pentru  industria aviației. 

12:50 Concluzii

Parteneri conferință

Organizing partner

Premium Partner

Event partner:

Sponsor:

Transfer partner:

Partner airline:

Date interesante despre Cluj-Napoca

Populație

În 2011, 324.576 de locuitori locuiau în limitele orașului, ceea ce îl face pe locul al doilea cel mai populat oraș al țării la acea vreme, după capitala națională București.

Universități și școli

Oraşul Cluj Napoca este considerat al doilea centru universitar din România, fiind locul care găzduieşte în fiecare an, aproximativ 80.000 de studenţi din întreaga ţară.

Clima

Cluj-Napoca are un climat continental cald de vară. Clima este influențată de apropierea orașului de Munții Apuseni, precum și de urbanizare.

Festivaluri și evenimente

Concerte, festivaluri, spectacole culturale, expoziții, party-uri, conferințe și workshop-uri, lansări de carte și de film și alte evenimente, toate le găsești la Cluj.